Så ljussätter du vardagsrummet

Vardagsrummet är ofta det mest intressanta rummet i hemmet rent inredningsmässigt. Använd dig av en vardagsrumsmatta för att komplettera inredningen och skapa den där mysiga och trevliga stämningen som du är ute efter. Det finns ett brett utbud av vardagsrumsmattor i alla olika stilar, så att du skall kunna göra sällskapsrummet till en plats som man inte vill lämna! Tillsammans med belysningen kommer mattan verkligen att göra underverk för ditt vardagsrum.

Har ditt vardagsrum en kontorshörna med skrivbord och dator rekommenderar vi att du kollar in våra tips på hur man ljussätter kontoret. Här finns det nämligen viktiga saker att tänka på för att skapa rätt arbetsbelysning.

Låt lamporna bli inredning – Med vår storfavorit Captain golvlampa

Lampor och belysning är inte bara en nödvändighet, de ger dig också möjlighet att skapa en unik och intressant inredning i ditt vardagsrum. Golvlampor är exempel på lampor som tar mycket plats och blir en snygg inredningsdetalj – perfekt vid läsfåtöljen eller i det där hörnet som behöver ljusas upp! Att gå all in med en spännande taklampa kan också förändra ett helt rum. Våga göra lampan till en riktig möbel!

Vår absoluta storfavorit när det kommer till vardagsrumsbelysning är golvlampan Captain och den vill vi slå ett slag för även här.

one
two
860973750

Ljussätt i rätt ordning

1.

Funktionsljus

Nyckeln till en bra ljussättning är att först belysa de ställen där du måste ha bra ljus, exempelvis över matsalsbordet och vid läsfåtöljen. Det kallas för funktionsljus.

2.

Stämningsljus

Fortsätt sedan med det så kallade stämningsljuset, det vill säga bordslampor och trevliga värmeljus i fönster och på soffbord. En trevlig dekorationslampa fungerar utmärkt som stämningssättare och får plats på mindre ytor. Den är dessutom sladdlös och därför enkel att placera var man vill.

3.

Allmänljus

Avsluta med allmänljuset. Det kan till exempel vara så kallad integrerad belysning över bokhyllor och tavlor.

Tänk på helheten

Belysningen måste samspela med andra detaljer i ditt vardagsrum för att ge bästa effekt. Mörka möbler och tapeter absorberar ljuset, medan ljusa ytor reflekterar det. Har du inrett med ekmöbler och mörkblå tapeter kan det alltså vara nödvändigt att skaffa många ljuskällor. Samma sak gäller för textiler - ljusa kuddar och gardiner är mycket viktiga för ljussättningen. Ljusa gardiner kan vara ett bra alternativ om du vill sprida ljuset i rummet.

Variera mera!

Skapa ett djup i ditt vardagsrum genom att belysa olika delar av rummet med olika lampor. Mellan fem och tio ljuskällor är oftast lagom för utrymmet, vilket ger stora möjligheter för variation. Blanda taklampor över soffbordet med riktade spotlights mot favorittavlan, och komplettera med lampan på fönsterbrädan. Varierar du höjden får du ett mer intressant samspel mellan ljus och skugga. Tänk på att ge de möbler du vill visa upp en egen ljuskälla.