Så ljussätter du kontoret

Kontorsbelysning

Kontorsbelysning är en central del i hemmet och en viktig del att fokusera på. Hur påverkas ljuset rummet? Vilken slags lampa ska jag välja? Vilken stil passar bäst? Det finns många frågor att ta ställning till. Viktigast är dock att du hittar rätt harmoni och känsla. Ta del av våra 4 tips nedan för mer inspiration.

Ljusskyltar på kontoret

Ljusskyltar på kontoret är en viktig del av arbetsmiljön, och de tjänar flera syften. De kan användas för att indikera när ett mötesrum är upptaget eller tillgängligt, vilket hjälper med att effektivisera mötesplaneringen. Dessutom kan ljusskyltar användas för att signalera arbetsstatus, som när en medarbetare är upptagen och inte vill störas, eller när de är tillgängliga för samarbete. Dessa skyltar bidrar till att skapa en mer organiserad och produktiv arbetsplats genom att underlätta kommunikationen mellan kollegor.

1
2
3

4 tips till bra belysning på kontoret

Att skapa rätt ljus i hemmets kontor eller arbetsutrymme är oerhört viktigt för ditt välmående. Men det behöver inte vara svårt så länge du går efter våra fyra råd. Om du har din arbetsyta i vardagsrummet är det bra att ljuskällorna samspelar med varandra. Komplettera därför den här guiden med våra tips på hur du ljussätter vardagsrummet.

1. Lägg fokus på bra arbetsljus

Den första och absolut viktigaste punkten för en bra ljussättning i ditt kontor är att arbetsytorna och de så kallade läsfälten är bra belysta. Komplettera din allmänbelysning med bra skrivbordslampor så får du det arbetsljus som ögat behöver, samt såklart ljusa kontorsmöbler för att få ytterligare ett lyft.

 

Om du väljer att kombinera olika typer av ljus lyfts känslan i rummet. En snygg golvlampa kan därför vara en inredningsdetalj som ger både harmoni men också ett stämningsfullt ljus i rummet. Greatlight har golvlampor för alla smaker och inredningsstilar. Hitta en golvlampa och få inspiration som höjer ditt hem redan idag!

2. Skaffa anpassningsbara ljuskällor

Har du kontorsytan i vardagsrummet eller kanske ett skrivbordshörn i ditt sovrum är det viktigt att de som befinner sig i rummet kan komma överens om vilken belysning som gäller. De som myser framför tv:n kanske inte vill ha ett lika starkt ljus som du behöver vid ditt arbetsbord.

 

Skaffa därför lampor som går att rikta och ställa in som du vill. Belysningen ska dessutom kunna anpassas individuellt efter preferens hos den person som ska arbeta på platsen.

3. Undvik att bli bländad

Inget är väl mer störande än ett bländande ljus när man arbetar vid datorn. Se därför till att dina ytor är av det mattare slaget. Tänk också på hur du placerar skrivbordet i förhållande till fönstret. Fönstret får inte speglas i datorskärmen eller ge ifrån sig störande reflexer och skuggor.

 

Ett smart tips är att skaffa något som du kan avskärma solen med. Varför inte en snygg panelgardin, eller en likande produkt med samma funktion.

4. Välj kallare ljus

Belysningen i ditt kontor ska pigga upp- inte göra dig slö. Se därför till att ljuskällorna är av den kallare varianten, och undvik därmed alltför varm belysning. Vi har ju lärt oss att ljus kan påverka hela rummets atmosfär, så gör dig själv en tjänst och välj glödlamporna med omsorg.

 

Vitt ljus gör det lättare för dig att behålla fokus och koncentration, medan gult ljus signalerar avkoppling och mys. Så länge du inte har tänkt använda skrivbordet som en sovplats är alltså naturligt vitt ljus att rekommendera!