Så ljussätter du badrummet

4 tips till bra belysning i badrummet

Ett rum som man kanske lägger ner minst tid på när det kommer till belysning är badrummet. Men här är ljusinsläppen ofta få, så ett rent och klart ljus när man gör iordning sig på morgonen eller kvällen är oerhört viktigt. Därför har vi sammanställt de mest nödvändiga punkterna att tänka på gällande ljussättning av husets badrum eller toalett.

1. Använd punktbelysning

Glöm inte bort att inreda badrummet med en matta för att skapa kontraster i din ljussättning. En badrumsmatta är både behaglig att stå på istället för det kalla golvet men kompletterar ljussättningen för att skapa en behaglig atmosfär.

842254818
842254818 copy
860973750

2. Skaffa en dimmer

Att använda sig av den där viktiga punktbelysningen är inte alltid helt lätt. Ditt badrum har förmodligen inte lika många ljussättningsmöjligheter som ditt vardagsrum. Därför rekommenderar vi att du införskaffar en dimmer, exempelvis en prisvärd dimmer. Helt plötsligt behöver du inte mängder av lampor där vissa används när du sminkar dig, och vissa när du ska koppla av i badkaret.

 

Med en dimmer kan du som har begränsade utrymmen och få eluttag skapa det typ av ljus du behöver i en och samma lampa. Här kan du köpa en dimmer för LED från Clas Ohlson.

3. Jobba med ljusa ytor

Precis som i avsnittet om ljussättning i vardagsrummet är det även här viktigt att du jobbar med flera inredningsdelar än bara lampor för att få fram ett behagligt ljus.

I badrummet är det extra viktigt eftersom det handlar om små utrymmen och ofta ett begränsat insläpp av naturligt ljus i form av fönster. Se därför till att kakel, badkar, handfat och mindre detaljer samarbetar med din ljussättning. Ett mörkt badrumskakel absorberar ljuset, medan ljusa toner reflekterar det.

4. Var kreativ med belysningen

Bara för att det handlar om funktionell ljussättning så behöver den inte vara tråkig! Man kan vara kreativ med sin belysning även i bad- och toalettutrymmen. Jobba med spotlights för att skapa intressant dynamik. Eller varför inte blanda olika designstilar för att skapa ett unikt badrum? Exempelvis så passar en klassisk och lite nedtonad design den som vill skapa en genuin atmosfär i badrummet.